تاریخ انتشار: سه شنبه 10 اکتبر 2017 | 17:28 ب.ظ
تخم‌مرغ، غنی‌ترین منبع پروتئین
کارشناس تغذیه مرکز بهداشت صومعه‌سرا گفت: امروزه ثابت شده است مزایا و نقش تخم‌مرغ در سلامتی بدن به قدری است که نباید آنرا از رژیم غذایی حذف کرد.

شکوفه های زیتون- مریم اسدی در گفت‌وگو با خبرنگار ان، با اشاره به روز جهانی تخم‌مرغ در ۱۷مهرماه،اظهار کرد:تخم‌مرغ یکی از معدود غذاهای شناخته شده در طبیعت است که می‌تواند نیازهای بدن را به طور متعادل تامین کند.

وی افزود: عمده‌ترین ویژگی تخم‌مرغ و وجه تمایز آن نسبت به سایر مواد غذایی، ترکیب پروتئینی و مواد مهم موجود در آن نظیر کولین،لوتئین و گزانتین و تولید کم‌انرژی است که مصرف آن سبب چاقی نمی‌شود.

اسدی خاطرنشان کرد:امروزه ثابت شده است مزایا و نقش تخم‌مرغ در سلامتی بدن به قدری است که نباید آنرا از رژیم غذایی حذف کرد.این مواد مهم،۱۰۰درصد ویتامین‌های محلول در چربی و ۷۰-۸۰درصد ویتامین‌های محلول در آب همگی در زرده تخم‌مرغ وجود دارد.

وی با بیان اینکه سفیده حاوی بخش مهمی از پروتئین و بسیاری از مواد معدنی به جز پتاسیم است،گفت: متاسفانه تخم‌مرغ در دهه‌های گذشته جایگاه مناسبی در سبد غذایی مردم نداشته است؛زیرا تصور می‌شد که با خوردن آن کلسترول خون افزایش یافته و در نتیجه بیماری‌های قلبی-عروقی و خطر حمله قلبی را افزایش می‌دهد.

اسدی ادامه داد:امروزه مطالعات متعددی که توسط محققین بسیار معتبر و در طول سال‌های متمادی بر روی افراد بسیار زیادی در کشورهای مختلف صورت گرفته،ثابت کرده‌اند که مصرف تخم‌مرغ حتی بیش از یک عدد در روز در بسیاری از مردم بدون ارتباط به جنس،سن و نژاد آنها باعث افزایش کلسترول خون نشده و حتی برای قلب می‌تواند مناسب و مفید باشد.

وی با بیان اینکه آنچه که در تولید کلسترول خون در بدن نقش دارد اسیدهای چرب اشباع بویژه نوع ترانس است نه کلسترول‌های غذایی،گفت: در تخم‌مرغ هم تنها اسیدهای چرب آن از نوع اشباع بوده و کلسترولی هم که در اثر خوردن تخم‌مرغ در بدن تولید می‌شود از نوع HDL (کلسترول خوب)و LDL است که هیچ تغییر معنی‌داری را در نسبت LDL.HDL ایجاد نمی‌کند.به این معنا که کلسترول تخم‌مرغ نقشی در افزایش کلسترول خون و بیماری‌های قلبی-عروقی ندارد.

اسدی با بیان اینکه مصرف تخم‌مرغ در زنان باردار و شیرده،کودکان و نوجوانان در حال رشد،ورزشکاران و کلیه بزرگسالان سالم و همچنین در دوران پس از بیماری به دلیل ارزش غذایی بالا توصیه می‌شود،اضافه کرد:خوردن یک تخم‌مرغ در روز در این افراد کاملا بلامانع و در برخی موارد توصیه اضافه‌تر هم ممکن است انجام شود.

وی با یادآوری اینکه افراد دارای بیماری دیابت،فشارخون بالا،بیماری‌های قلبی،چاقی و بیماری‌های کبدی مصرف تخم‌مرغ تا حدود ۳عدد در هفته باید محدود شود، ابراز کرد:این محدودیت مصرف تنها در مورد زرده تخم‌مرغ است که حاوی کلسترول می‌باشد و مصرف سفیده تخم‌مرغ نه تنها خطری ندارد بلکه در این گروه‌های خاص مفید هم خواهد بود.

اسدی در ادامه به مشخصات تخم‌مرغ سالم و فاسد اشاره کرد و افزود:پوسته تخم‌مرغ باید تمیز،بدون ترک و عاری از هرگونه آلودگی باشد.

وی با بیان اینکه محتویات آن باید فاقد بوی تعفن و علائم فساد باشد،تصریح کرد: سفیده صورتی یا رنگین‌کمان نشانه فساد ناشی از باکتری‌های سودوموناس است.پوسته خارجی در تخم‌مرغ‌های فاسد کاملا کدر و بی‌رنگ می‌شود.هرگوه علائم کپک‌زدگی در پوسته خارجی به سرعت به داخل مرغ سرایت می‌کند و موجب تشکیل لکه‌های کپک یا قارچ به رنگ‌های خاکستری،سیاه و قهوه‌ای می‌شود که با چشم قابل رویت است.

اسدی به مشخصات تخم‌مرغ تازه و کهنه اشاره و اظهار کرد:تخم‌مرغ تازه دارای اتاقک هوایی کوچک می‌باشد.سفیده غلیظ و رقیق و کاملا از یکدیگر قابل تفکیک می‌باشد و زرده کاملا گرد،کروی و در مرکز تخم‌مرغ قرار دارد.

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت صومعه‌سرا در پایان با بیان اینکه سفیده دارای ظاهری ابری و غیرشفاف است،اظهار کرد:در تخم‌مرغ کهنه،نسبت سفیده غلیظ به سفیده رقیق کاهش می‌یابد.سفیده شفاف نشانه کهنگی تخم‌مرغ است و پوسته خارجی تخم‌مرغ‌های کهنه کدر و بدرنگ است./ایسنا

آخرين اخبار
پر بحث ترين
اسپرو
#
تابناك وب
تابناك وب
محل كد آمار